UEFA introduceert strengere veiligheidsmaatregelen als reactie op Euro 2024-veldinvasies

In het licht van meerdere veiligheidsovertredingen tijdens wedstrijden van Euro 2024 heeft de UEFA strengere veiligheidsprotocollen aangekondigd om de veiligheid van spelers te garanderen en de orde in stadions te handhaven.

De beslissing volgt op verschillende invallen op het veld, met name tijdens wedstrijden met Portugal, waar fans Cristiano Ronaldo probeerden te benaderen. Eén zo’n incident deed zich voor tijdens de wedstrijd van Portugal tegen Turkije, waarbij Goncalo Ramos per ongeluk werd geslagen door een steward terwijl hij de invasie in goede banen leidde. Ondanks interventies van de scheidsrechter bleven fans de beveiliging overtreden, waardoor er grote zorgen ontstonden over de veiligheid van de spelers en de algehele veiligheid van het toernooi.

Verscherpte maatregelen op alle locaties

De UEFA heeft benadrukt dat de veiligheid van toeschouwers en de bescherming van teamfaciliteiten van het grootste belang zijn voor Euro 2024. Daarom zullen er op alle locaties extra veiligheidsmaatregelen worden genomen om veldinvasies tegen te gaan en de orde op de wedstrijddag te handhaven.

Zes toeschouwers probeerden naar verluidt foto’s te nemen met Cristiano Ronaldo tijdens de overwinning van Portugal in Groep F tegen Turkije in Dortmund. De Duitse scheidsrechter Felix Zwayer moest de wedstrijd vier keer onderbreken toen fans het veld opkwamen in een poging om Ronaldo te benaderen.

Zelfs na het laatste fluitsignaal probeerden nog twee supporters de sterspeler te bereiken, wat zorgen baarde over de veiligheid van de speler, vooral als de fans kwade bedoelingen hadden. Portugal-coach Roberto Martinez uitte deze zorgen over de veiligheid en benadrukte de potentiële risico’s van dergelijke incidenten.

Reactie van de UEFA en toekomstige acties

In het Westfalenstadion van Borussia Dortmund, waar het incident plaatsvond, zal later in het toernooi een halve finale en de ronde van 16 van Duitsland plaatsvinden. De UEFA heeft nu besloten om de beveiliging op alle locaties te verscherpen om verdere incidenten met een veldinvasie te voorkomen.

Een woordvoerder van de UEFA benadrukte: “Veiligheid en beveiliging in het stadion, op het veld en op de teamfaciliteiten zijn de ultieme prioriteit voor de UEFA, DFB (Duitse voetbalbond) en Euro 2024.” Er zullen extra veiligheidsmaatregelen worden genomen in de stadions om aan de eisen van het toernooi te voldoen en dergelijke incidenten te voorkomen, hoewel specifieke details om veiligheidsredenen niet bekend werden gemaakt.

De UEFA heeft er bij de Duitse politie ook op aangedrongen om actie te ondernemen tegen de veldveroveraars, waaronder een verbod op de rest van het toernooi en het indienen van een formele strafrechtelijke klacht wegens huisvredebreuk.

Portugal, dat zich als groepswinnaar van groep F heeft geplaatst voor de ronde van 16, speelt zijn laatste groepswedstrijd tegen Georgië in Gelsenkirchen voordat het doorgaat naar de ronde van 16 in Frankfurt op 1 juli.

Plaats een reactie