Toenemende cyberaanvallen in België: gezondheidssector het zwaarst getroffen

Wereldwijd nemen cyberaanvallen toe, met een opmerkelijke stijging van dertig procent in het tweede kwartaal van 2024 in vergelijking met dezelfde periode in 2023.

In België is deze trend vooral uitgesproken in de gezondheidssector, die nog steeds het vaakst het doelwit is, met een alarmerend gemiddelde van 2.783 aanvallen per week.

Het merendeel van deze aanvallen op Belgische bedrijven is afkomstig uit de VS, goed voor 45%, gevolgd door België zelf met 13% en Nederland met 6%. Deze verdeling onderstreept de internationale reikwijdte en de verschillende bronnen die bijdragen aan het cyberdreigingslandschap dat Belgische bedrijven treft.

De gezondheidszorg, de op twee na meest aangevallen sector wereldwijd, zag een gemiddelde van 1.999 wekelijkse aanvallen per organisatie in de periode midden 2024. Hackers richten zich op ziekenhuizen vanwege hun vaak beperkte cyberbeveiligingsmiddelen en de waarde van informatie over ziektekostenverzekeringen, medische dossiers en socialezekerheidsnummers.

Vaak voorkomende kwetsbaarheden en malware

In België is Remote Code Execution (RCE) de meest voorkomende kwetsbaarheid, verantwoordelijk voor 62% van alle kwetsbaarheden. Met een RCE-aanval kan een aanvaller kwaadaardige code uitvoeren op de systemen van een organisatie.

Ondertussen is FakeUpdates de meest voorkomende malware in het land. Deze JavaScript-downloader doet zich voor als een legitieme update om gebruikers te verleiden deze te installeren. Eenmaal geactiveerd, wordt er nog meer kwaadaardige software geïnstalleerd, wat kan leiden tot inbreuken op de beveiliging of diefstal van gegevens.

Het web en e-mail zijn beide veel gebruikte kanalen voor het verspreiden van schadelijke bestanden.

Beveiliging is essentieel

Het aantal wereldwijde cyberaanvallen is begin 2024 met dertig procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Dit is een sterke herinnering aan de toenemende sluwheid en vastberadenheid van bedreigers in hun streven om kwetsbaarheden uit te buiten.

De onderwijs- en onderzoekssector blijft wereldwijd een belangrijk doelwit vanwege de grote hoeveelheid gevoelige informatie die er wordt verwerkt en de vaak ontoereikende cyberbeveiligingsmaatregelen. Om deze kwetsbaarheid aan te pakken, is het van essentieel belang om proactieve stappen te ondernemen om de verdediging tegen cyberaanvallen te versterken, zodat deze instellingen beschermd zijn tegen de opkomende vloed van cyberaanvallen.

Plaats een reactie