Massaal datalek stelt 65.000 Nederlandse agenten en juridisch personeel bloot

Van ongeveer 65.000 agenten is gevoelige persoonlijke en professionele informatie geraadpleegd en gestolen als gevolg van een aanzienlijk datalek in de Nederlandse politiedatabase.

De cyberaanval heeft ook geleid tot diefstal van vertrouwelijke informatie van verschillende belanghebbenden die nauw samenwerken met de rechtshandhaving, zoals rechters, officieren van justitie en advocaten.

De politievakbond NPB heeft de cyberaanval gekarakteriseerd als een zeer verontrustende situatie en uit haar ernstige bezorgdheid over mogelijk misbruik van de gestolen informatie, wat ernstige gevolgen zou kunnen hebben voor agenten en hun naasten.

Nine Kooiman, de woordvoerder van de vakbond, ging in op het recente datalek door te benadrukken dat het dringend noodzakelijk is om agenten en werknemers te beschermen, verdere gegevens veilig te stellen en de bron van de aanval op te sporen.

De belangrijkste prioriteiten zijn nu het beschermen van onze agenten en werknemers, het afschermen van verdere gegevens en het achterhalen van de bron van de aanval.

Negen Kooiman

Ze benadrukte de kritieke behoefte aan ordelijke politiegegevens, een behoefte die gezien de omstandigheden pijnlijk duidelijk is geworden.

Mevrouw Kooiman erkende ook dat het gezien de situatie normaal is dat agenten zich zorgen maken over hun veiligheid en die van hun familie.

Politiegegevens beveiligen

Minister van Justitie David van Weel benadrukte dat het belangrijk is om agenten en medewerkers te beschermen en tegelijkertijd hard te werken aan het identificeren en opsporen van de bron van de cyberaanval.

Van Weel deelde het parlement mee dat Commissaris van Politie Janny Knol hem had ingelicht over de cyberaanval.

Er zijn bepaalde groepen waar we nu speciale aandacht aan besteden, waaronder degenen die undercover werken, maar om veiligheidsredenen kunnen we hier niet over uitweiden.

Janny Knol

Volgens Knol is de werkcontactinformatie van de hele organisatie gestolen, maar heeft de inbraak geen onderzoeken in gevaar gebracht.

Om mogelijke risico’s te beperken, biedt de politie verbeterde ondersteuning en veiligheidsprotocollen voor specifieke personeelscategorieën, waaronder degenen die in geheime functies werken, waarbij vertrouwelijkheid van het grootste belang is.

Buitenlandse overheden, waaronder die uit China en Rusland, hebben geraffineerde hackingoperaties gesponsord die deel uitmaken van een breder patroon van kwaadaardige online activiteiten in Nederland, zoals te zien was bij de laatste cyberaanval op de politiedatabase.

De autoriteiten hebben gekozen voor een assertieve strategie als reactie op agressieve cyberdreigingen, waarbij ze hun inlichtingendiensten de bevoegdheid geven om snel in te grijpen en wetshandhavingspersoneel advies te geven over effectieve tegenmaatregelen.

Plaats een reactie