Eenenvijftig arrestaties verricht na ontmanteling van wereldwijd misdaadplatform door Europol

Een gezamenlijke operatie onder leiding van Europol heeft geleid tot de ontmanteling van een geavanceerd versleuteld berichtenplatform dat wereldwijd door criminelen werd gebruikt.

Het Ghost-platform, dat werd gebruikt voor activiteiten als drugshandel en moordcomplotten, is geneutraliseerd na een onderzoek dat in maart 2022 begon.

Bij de operatie werd samengewerkt met wetshandhavingsinstanties uit negen landen, waaronder Nederland, de VS en Canada.

In totaal werden 51 personen gearresteerd in verband met het platform, waaronder de 32-jarige Australische oprichter.

De opkomst van Ghost

De berichtenapp Ghost werd populair onder criminelen vanwege de sterke beveiligingsfuncties en de mogelijkheid om verzonden berichten automatisch te verwijderen.

Volgens Australische autoriteiten werden tot 50 potentiële moorden voorkomen dankzij onderschepte Ghost-berichten.

De meeste arrestaties vonden plaats in Australië (38), maar ook in andere landen zoals Ierland en Italië werden personen opgepakt.

Tijdens invallen werden aanzienlijke hoeveelheden wapens, drugs en meer dan €900.000 in contanten in beslag genomen.

Dit is niet de eerste keer dat een dergelijk platform wordt ontmanteld; eerdere operaties tegen Ennetcom en EncroChat hebben wereldwijd tot duizenden arrestaties geleid.

Wereldwijde samenwerking levert resultaten op

De operatie benadrukt het belang van internationale samenwerking in de strijd tegen transnationale georganiseerde misdaad.

De inspanningen van Europol hebben aangetoond dat zelfs de best beveiligde platforms kunnen worden neergehaald met gecoördineerde actie van wetshandhavingsinstanties over de grenzen heen.

Het succes van deze operatie dient als waarschuwing voor andere criminele netwerken die overwegen om vergelijkbare platforms te gebruiken voor illegale activiteiten.

Nu de wereld steeds meer met elkaar verbonden raakt, zal wereldwijde samenwerking op het gebied van wetshandhaving een vitale rol blijven spelen bij het ontwrichten en ontmantelen van georganiseerde misdaadgroepen.

Dit succes is weer een belangrijke stap voorwaarts in de inspanningen van Europol om het internet veiliger te maken voor burgers.

Het succes van de operatie onderstreept ook de noodzaak om te blijven investeren in digitale forensische en cyberbeveiligingscapaciteiten bij wetshandhavingsinstanties.

Plaats een reactie